Fruitsoorten

Fruit is een verzamelnaam van allerlei eetbare vruchten. Deze vruchten maken deel uit van een aantal families. Zullen we ze even aan je voorstellen?

Hard fruit

Appelen en peren worden beschouwd als 'hard' fruit, maar niet in de betekenis van: tegengesteld aan zacht. Hard  is hier synoniem voor sterk en duurzaam: het is fruit dat je langer kan bewaren en dat bij het transport beter tegen een stootje kan, in tegenstelling tot de zachte fruitsoorten, zoals bessen of aardbeien, die erg fragiel zijn en een korte bewaartijd hebben. 

Hard fruit

Citrusvruchten

De citrusvruchten vormen een uitgebreide familie, maar eigenlijk zijn er slechts drie 'echte' citrussoorten: de pompelmoes (citrus grandis), de mandarijn (citrus reticulata) en de sukadecitroen of cedraat (citrus medica). Al de andere citrusvruchten zijn kruisingen, zoals de appelsien, die in de 16de eeuw door de Portugezen in Europa zijn beland. Zoals je weet zijn citrusvruchten rijk aan vitamine C en bij Fruit at Work hebben we daar ook nog eens deze keuzerijkdom aan toegevoegd: appelsien, citroen, clementine, grapefruit, mandarijn, mineola, pommelo, sweetie en wijappelsien. 

Citrusvruchten

Klein fruit

Jullie kennen het spreekwoord wel: wie het kleine fruit niet begeert is het grote niet weerd. 'Klein fruit' is een kransje waar de aardbeien, de druiven en snoeptomaten toe behoren, samen met de bessen, waaronder braambes, bosbes, rode bes en zwarte bes. Er bestaat ook zoiets als oude besjes en die doen we bij deze graag even de groetjes: dag oma! dag mémé! dag buurvrouw Rosalie!

Klein fruit

Steenfruit

In elk fruit zit zaad en bij sommigen soorten zit dat zaad in een stenig omhulsel, de pit. Vandaar de naam steenfruit. Aan die pit gaan je smaakpapillen weinig pret beleven, maar wat er omheen zit is sappig en om van te smullen. Aan jou de keuze uit heel wat lekkers: abrikoos, kersen, nectarine, paraguaya, perzik, platerina en pruim.

Steenfruit

Meloenen

De meloen heeft een koninklijke geschiedenis: Karel de achtste, koning van Frankrijk, bracht meloenen mee uit Italië; koning Hendrik de vierde kon er geen genoeg van krijgen en de landbouwkundige van Karel de veertiende dacht: nou, dat kan beter en hij bracht verbeteringen aan. Kortom: koning, keizer, admiraal: meloenen lusten ze allemaal! Wat overigens een goede zaak is, want meloenen bevatten uitzonderlijk veel caroteen: des te oranjer de kleur des te meer caroteen. Ziehier de meloenen die wij als sappige bowlingballen in jullie grijpgrage handen kunnen rollen: Cavaillon, Galia, honingmeloen, papaya en watermeloen.

Meloenen

Exoten

Dat onze fruitmand wordt gekleurd door exotisch fruit vinden we vandaag vanzelfsprekend, maar da's natuurlijk niet altijd zo geweest. Het is dankzij de ontdekkingsreizigers dat we door de eeuwen heen hebben kennisgemaakt met exotische fruitsoorten. Neem nu de passievrucht, die werd in de 16de eeuw ontdekt in Zuid-Amerika door de Spanjaarden. De vrucht werd door de locals gebruikt als... slaapmiddel. Dus misschien moet je er tijdens het werk toch maar niet teveel van eten.

Exoten

Dit seizoen

Wat ligt er momenteel in onze mand en weldra in jouw hand? Het duo genaamd appel en peer in het gezelschap van appelsien, pompelmoes, druiven, aardbeien en  snoeptomaten. Verder ook nog abrikoos, kersen, nectarine, paraguaya, perzik, pruim en platarina. Natuurlijk zijn ook de banaan en de kiwi van de partij en voor wie het graag héééél sappig heeft, doen we er nog cavaillon en galiameloen bovenop. Hmmm!

Terug