Nieuws

Klaar om de Nederlandse markt te veroveren

Tholen - Een gezond en gevarieerd tussendoortje op het werk. Dat is waar de Belgische onderneming Fruit at Work in gelooft. Ze doen dat met op maat gemaakte fruitpakketten. Na een mooie groei op eigen bodem zijn de pijlen nu gericht op de Nederlandse markt. "Samen met lokale Nederlandse partners willen we snel en gevarieerd leveren over heel Nederland", zegt mede-zaakvoerder Yannick Aerts.

Klein begonnen

Zoals elke onderneming is ook Fruit at Work klein begonnen. Een tiental jaar geleden had vrijwel niemand van een fruitbox gehoord. In Scandinavië is het concept al veel langer gekend. Maar was ook de Belgische markt klaar? "Daar heb ik niet aan getwijfeld", klinkt broer en mede-zaakvoerder Youri Aerts zelfverzekerd. "In 2008 bezocht ik bedrijf na bedrijf met een verhaal over de vele voordelen van fruit op het werk. Met succes! Eén klant werden er twee, twee werden er vier, enzovoort." Om verder te groeien, schakelden beide broers een versnelling hoger met gerichte online e-mailcampagnes. Het resultaat? Een explosieve stijging van het aantal klanten. Ondertussen ontvangen meer dan 2.000 bedrijven in België een fruitbox van Fruit at Work. 

Fruitboxen in heel Nederland

Yannick en Youri Aerts willen hun succesverhaal een internationaal tintje geven. "Vanaf het najaar breiden wij uit naar onze noorderburen. We willen onze fruitpakketten aanbieden in heel Nederland, dus niet enkel het zuiden." Hiervoor heeft Fruit at Work partnerships afgesloten met lokale partners. 'Vers en gevarieerd' is het motto. Men gebruikt zoveel mogelijk fruit uit eigen streek. Dat laat een snelle levering toe. "Want dat is cruciaal voor een lekkere smaak!", zegt Yannick. Klanten vinden in de fruitmanden minstens 8 fruitsoorten van premium kwaliteit. Inheemse basissoorten – zoals appelen en peren - worden aangevuld met de beste exoten. Die maken van elke levering een nieuwe ontdekkingstocht.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Fruit at Work is dé referentie in de Belgische markt. Hun succesformule wordt maar al te graag gekopieerd door concurrenten. "Toch hebben we enkele belangrijke troeven", zegt Youri. "Naast kwaliteit en service spenderen we veel aandacht aan MVO. Daarin gaan we verder dan een boompje planten in Afrika of een goed doel steunen. We zijn bijvoorbeeld fairtrade gecertificeerd. Ook onze lokale boeren krijgen een vergoeding die hoger ligt dan de marktprijs. Daarnaast zetten we in op ecologisch transport. Meer dan 20% van onze leveringen gebeurt per fiets, terwijl onze medewerkers voornamelijk met hybride voertuigen rijden. Ecologie is ook bij onze verpakking van belang. We gebruiken gerecycleerde kartonnen dozen, vermijden secundaire verpakkingen (bv. cellofaan) en nemen zelf de verantwoordelijkheid over het afval op. Die verpakking gebeurt voor een groot deel in beschutte werkplaatsen." 

Het vertrouwen van de Vlaamse overheid

Deze visie valt duidelijk in de smaak. In februari 2017 schreef de Vlaamse overheid een aanbesteding uit voor het leveren van fruitmanden. Minstens drie jaar lang zal Fruit at Work fruit bezorgen aan de Vlaamse agentschappen in heel Vlaanderen en Brussel. Youri Aerts leest voor uit het motivatieverslag van de jury: "Fruit at Work werd weerhouden omwille van de maatschappelijke initiatieven zoals de focus op tewerkstelling alsook de flexibele dienstverlening. Zo kunnen ze op ieder adres in België leveren vóór 15u en tegen dezelfde prijs. Van de drie partijen die meestreden om dit contract, stak Fruit at Work er met kop en schouders bovenuit." 

Het volledige artikel kkan je lezen op de AGF website

Fruit At Work maakt Belgische werknemers gezonder

Fruit At Work is mede-marktleider en dé specialist bij uitstek voor het leveren van vers (bio) fruit op het werk. Door te kiezen voor hun ervaring en sterke kwaliteitscontrole kan u naar hartenlust genieten van kraakvers fruit op de werkvloer. Naast premium seizoensfruit van Belgische oorsprong bestaan hun manden ook uit exotisch fruit dat de strengste kwaliteitscontroles heeft doorstaan.

Iedereen weet dat fruit eten gezond is, maar hoe gezond is fruit eigenlijk?

Fruit eten kan je leven redden!”

  • Appels kunnen de kans op hartkwalen met 40% verminderen, werken cholesterolverlagend en creëren een grotere longcapaciteit. Wetenschappers aan de universiteit van Oxford stellen zelfs dat als iedere 50-plusser in Groot-Brittannië dagelijks één appel eet, het sterftecijfer jaarlijks met 8500 zal afnemen.
  • Ook sinaasappels verrichten wonderen. Het CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) schrijft dat het eten van één sinaasappel per dag de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker verkleint met maximaal 50%. Fruit geeft je ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder snoept, en zorgt ervoor dat je minder vaak ziek wordt.”

Heb je ook voorbeelden uit de praktijk die aantonen dat fruit op het werk, werkt?

Zeker en vast! Onze klanten benadrukken dat ze gezonder zijn sinds ze fruit op het werk hebben. Ze voelen zich beter, snoepen minder en zijn minder ziek! Onlangs nog kwam ik een klant tegen in een Limburgse frituur. Hij  bedankte  mij uitvoerig voor ons concept. Op doktersadvies was hij meer fruit gaan eten. Haast onmiddellijk voelde hij het positieve effect van fruit op zijn gezondheid. Daarop besliste hij om ook aan zijn werknemers fruit ter beschikking te stellen. De doos is nog voor het einde van de werkweek leeg.).   Het bewijs dat fruit op  het werk, werkt!

Zijn werknemers zijn blij met het gratis aangeboden fruit en de smoothies die ze kunnen maken, de boekhouder is blij dat het 100% fiscaal aftrekbaar is (fruit op het werk is een sociaal voordeel wat noch bij de werknemer noch bij de werkgever wordt belast) en hijzelf is blij dat zijn werknemers minder ziek zijn en zich beter voelen! Iedereen blij, prachtig toch?! 

Het volledige artikel kan je lezen op de website van Manager magazine.

Fruit op het werk, werkt!

Gemiddeld zouden we 5 stukken fruit en groenten per dag moeten eten, maar houden we ons daar aan? We vroegen Youri Aerts, medeoprichter van de bekende fruitleverancier Fruit At Work, naar het belang van fruit eten.

We krijgen steeds meer suikers binnen, wat leidt tot meer mensen met suikerziekte, overgewicht en tandbederf. De Wereldgezondheidsorganisatie roept op om de inname van toegevoegde suikers drastisch te beperken, tot 25 gram per dag. Ter vergelijking: in een blikje cola zit 26 gram suiker. Dus, laat dat stukje taart liggen en kies voor fruit. Gezond én lekker!

Snoepen Belgen over het algemeen gezond?  

“Nee, slechts 22% van de Belgen eet de aanbevolen vijf porties fruit en groenten per dag. Nochtans, vijf porties zijn niet veel. Onlangs werd er een studie gepubliceerd van de University College of London, waarin gesteld werd dat we zeven porties zouden moeten eten per dag. Maar dat moet in zijn context bekeken worden, niet iedereen heeft hetzelfde aantal porties nodig. Één portie moet ongeveer de grootte van je vuist zijn, bijvoorbeeld 1 appel, 2 abrikozen of 6 aardbeien.” 

‘An apple a day keeps the doctor away’. Is dat effectief zo? 

“Klopt! Appels kunnen de kans op hartkwalen met 40% verminderen, werken cholesterolverlagend en creëren een grotere longcapaciteit. Wetenschappers aan de universiteit van Oxford stellen zelfs dat als iedere 50-plusser in Groot-Brittannië dagelijks één appel eet, het sterftecijfer jaarlijks met 8500 zal afnemen. Ook sinaasappels verrichten wonderen. Het CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) schrijft dat het eten van één sinaasappel per dag de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker verkleint met maximaal 50%. Fruit geeft je ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder snoept, en zorgt ervoor dat je minder vaak ziek wordt.” 

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er meer fruit gegeten wordt? 

“Voorzie fruit op het werk. Het is niet alleen gezond voor de werknemers, maar ook voor de boek­hou­ding, want het is 100% fiscaal aftrekbaar. Fruit op het werk wordt beschouwd als een sociaal voordeel, en dat wordt niet belast. De werkgever mag de kost van fruit op het werk aftrekken van zijn belast­bare winst, en de werknemer moet er op geen enkele manier voor betalen. Het sociaal voordeel is dus niet hetzelfde als het voordeel alle aard (VAA), zoals bij de bedrijfswagen, waar je als werknemer wel voor betaalt.Dit voordeel is zo groot als de vennootschapsbelasting die in België wordt geheven: 33,99%.” 

De laatste jaren duiken er nieuwe fruitsoorten op in onze supermarkten. Kaki bijvoorbeeld, en Minneola. Lekker?

“Jazeker! Kaki, of sharonfruit, lijkt qua vorm op een afgeplatte tomaat. Het is zacht en zoet, en smaakt naar een combinatie van perzik, banaan, meloen en mango. Kaki is rijk aan Vitamine C en Provitamine A. De Minneola lijkt op een sinaasappel met een neusje (lacht). Hij is zoet, met een vleugje zuur. Sommigen vinden het sap van de Minneola lekkerder dan dat van een sinaasappel. Je kunt deze fruitsoorten, en tal van anderen, ook op je werk laten leveren vandaag. Kwestie van eens iets anders te proberen. ” 

Sociaal project De Hoev verdeelt biofruit via Fruit At Work

De sociale Volkstuin De Hoev heeft een samenwerkingsovereenkomst opgezet met de firma Fruit At Work uit Heusden-Zolder om bio-fruit aan de man te brengen. Fruit At Work is een van de pioniers die fruitpakketten levert aan bedrijven die hun werknemers een gezond tussendoortje willen aanbieden. De Hoev en Fruit At Work verwachten zo’n 160 bio-fruitpakketten per week te leveren.

Lees het volledige artikel op Het belang van Limburg

Onze nieuwe website

Het eerst nieuwtje van onze nieuwsrubriek op onze nieuwe site gaat over... de nieuwe site! Ha! We hebben ons best gedaan om een site te maken die én mooi is én informatief én heel erg praktisch. Met teksten die leuk zijn om te lezen en foto's die mooi zijn om naar te kijken. Vanaf nu wordt deze site ook levendiger dan voorheen, met regelmatig nieuwe nieuwtjes, nieuwe weetjes en nieuwe foto's. En in één moeite gaan we ook onze Facebookpagina nieuw leven inblazen. Als je door dat alles het gevoel krijgt dat er hier bij Fruit at Work veel nieuws staat te gebeuren, wel, dan heb je dat goed geraden. :-)

Zachtjesaan met die banaan!

Een banaan kan je best zachtjes behandelen, want hij is zeer gevoelig. Als je een banaan deukt, gaat hij sneller rijpen, dus je doet er goed aan om bananen zachtjes op de fruitschaal te leggen en er geen ander fruit bovenop te droppen. Ook goed om weten: sommige rijpende vruchten scheiden ethyleen af en die stof versnelt de rijping.

Dit worden climacterische vruchten genoemd en de banaan hoort bij dat clubje*. Deze vruchten versnellen mekaars rijping, dus als je het rijpen van je bananen wil vertragen, kan je ze best apart houden. Wil je het rijpen juist versnellen, dan is het goed om  ze samen te bewaren. 

* Ziehier de leden van het climacterische clubje: appel, abrikoos, avocado, banaan, mango, sinaasappel, papaya, passievrucht, perzik, peer, pruim en tomaat.

Fruitatwork goes wild

Ken je het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek? Da's een opvangcentrum voor zieke, gewonde of hulpbehoevende wilde dieren. Ze leveren daar echt schitterend werk. Elk jaar weer worden er meer dan 7000 dieren opgevangen en verzorgd. Niet alleen inheemse wilde dieren, maar ook exotische. Om je een idee te geven: ze hadden hier al een Sahara schorpioen op bezoek, de giftigste schorpioen ter wereld, maar ook witoorpenseelaapjes, wallaby's en boa contrictors. Binnenkort zullen er zelfs  vier circusleeuwen worden opgevangen! Bij Fruit at Work zijn we blij dat we sinds kort een steentje kunnen bijdragen aan het waardevolle werk dat hier wordt verricht, want het fruit dat niet meer geschikt is voor de tweevoeters onder ons, bezorgen  wij nu aan het Natuurhulpcentrum om de dieren mee te plezieren.

Terug