Fair Trade International SDG's Boervriendelijk Prix Juste Producteur

Vrije Basisschool - De Ark

We spraken met Caroline Vermeersch - zorgcoördinator

Op fruitavontuur met Fruit at Work

Odoo • Image and Text

Vrije Basisschool De Ark leerde het initiatief ‘Smakelijke School’ kennen via Stad Antwerpen. Ze besloten zich er volledig voor in te zetten, vervolledigden de noodzakelijke documenten en dienden de subsidie in. 

Fast forward naar schooljaar 2022-2023: elk kind kan tijdens de lente- en zomermaanden genieten van een heerlijke stukje vers fruit van Fruit at Work. 

De bedoeling is dan ook om een gezond voedingspatroon bij de kinderen te stimuleren en ervoor te zorgen dat elk kind minstens één keer per week een gratis, gezond stukje fruit krijgt. Op deze manier leren ze verschillende soorten fruit ontdekken.

"Alle klassen maakten meteen gretig gebruik van het fruitmoment. Vanaf de eerste schooldag werd dit warm onthaald." - verduidelijkt Caroline Vermeersch, zorgcoördinator van de 1ste graad lagere school.

Voor Vrije basisschool De Ark verliep de samenwerking met Fruit at Work van het begin al zeer vlot. “De leerlingen waren enthousiast over het fruit, net als leerkrachten. Wat voor ons ook belangrijk is, is dat het zo gebruiksvriendelijk mogelijk is en dat het geen impact heeft op de praktische klaswerking, dat zou voor ons wel echt een bottleneck zijn geweest, maar alles is eigenlijk heel vlot verlopen”, haalt Caroline aan.

"Ik vond dat die administratieve rompslomp

niet aanwezig was bij jullie."

- Caroline Vermeersch -

Hoewel scholen de voorbereiding van het initiatief vaak als extra werk beschouwen, ervaarde Caroline dit helemaal niet zo. “Ik vond dat die administratieve rompslomp niet aanwezig was bij jullie. De levering was ook super handig – elke box was gelabeld met naam van de klas. Wanneer de fruitboxen werden geleverd, zetten we ze in de gang zodat elke leerkracht de doos voor zijn/haar klas kon meenemen.

We moeten daardoor ook geen beroep doen op vrijwilligers. Je moet je één keer bezig houden met de administratie en dan staat het systeem volledig op punt.”

Daarnaast zijn ze binnen De Ark ook tevreden over het contact met Fruit at Work. “De mensen zijn daar allemaal heel vriendelijk. Als je belt, valt het op dat iedereen bij Fruit At Work stuk voor stuk heel vriendelijk is.”

Diversi-fruit

Een gratis stukje fruit voor elk kind is voor een school een handige (en verrukkelijke) manier om een gezond voedingspatroon te promoten. Niet alle kinderen eten even gezond. Andere kinderen krijgen dan weer de kans niet. Een stuk fruit is niet voor elk gezin een vanzelfsprekend tussendoortje. Het is vaak een dure optie en wordt gezien als een extraatje.

Caroline bevestigt dat het "Smakelijke scholen" initiatief daar aan bijdraagt. “Bij ons op school hebben we inderdaad een heel mixed publiek, met toch wel wat kwetsbare gezinnen. Bij zulke gezinnen is het niet evident dat zij überhaupt fruit meenemen. In dat opzicht is het zeker en vast een meerwaarde, zeker voor die kinderen. Zij krijgen op die manier toch hun portie fruit binnen, al is het maar één keer per week.”


Zin in (h)eerlijk fruit bij jouw op school?

Ontdek de mogelijkheden