Fair Trade International SDG's Boervriendelijk Prix Juste Producteur

Gratis fruit op school voor 50.000 Vlaamse kinderen

Fruit At Work op de bres voor gezonde

tussendoortjes: “Het is veel erger dan je denkt"

Zonhoven, 5 september 2023 – Fruit At Work, de Belgische pionier in fruitleveringen aan bedrijven, engageerde zich in het kader van het Oog voor Lekkers-project om dit schooljaar gratis fruit te leveren aan 25.000 kinderen. Maar door de grote vraag vanuit de scholen en extra subsidies van de Vlaamse overheid verdubbelt het die inspanningen nu en breidt het zijn actie uit naar 50.000 leerlingen. Een broodnodige mijlpaal.

 Chips, restjes gefrituurd eten, een koud stuk pizza, een paar cocktailworstjes … of soms zelfs helemaal niets in de brooddoos. Volgens armoede- en leeflooncijfers zou naar schatting een kwart van de kinderen met honger op school zitten. En door de huidige inflatie wordt het probleem alleen maar groter. Zo zien steeds meer scholen dat ouders hun kinderen thuishouden op ‘fruitdag’.

Met het initiatief Oog voor Lekkers willen de Vlaamse overheid en de Europese Unie gezonde voedingsgewoonten toegankelijker maken voor kleuters en leerlingen van het lager onderwijs. Daarom bieden ze scholen een subsidie aan waarmee die 2 keer 10 weken een gezond tussendoortje in de vorm van een stuk fruit of een glas melk kunnen aanbieden. Voor leerkrachten en ouders is dit meteen ook het perfecte aanknopingspunt om met hun kinderen te praten over een gezond dagelijks eetpatroon.

Helemaal gratis

Voor scholen bedraagt het verschil tussen die subsidie en de echte kosten om hun leerlingen gratis fruit aan te bieden 10 à 15%. Een bedrag dat ze dus zelf nog moeten overbruggen. “Omdat wij vinden dat elk kind evenveel kansen verdient, gaan we een stap verder en maken we de levering van fruit helemaal gratis voor de scholen”, zeg Yannick Aerts, co-CEO van Fruit At Work, erkend partner van Oog voor Lekkers. Dit schooljaar verdubbelt het bedrijf daarom zijn inspanningen van 25.000 naar 50.00 kinderen, en voor het schooljaar 2024-2025 streeft het zelfs naar 100.000 kinderen.

“We zijn een relatief kleine plattelandsschool en toch merkten we dat onze kinderen heel weinig of zelfs geen fruit meenamen, ondanks al onze inspanningen. Zo hebben we de afspraak dat in de voormiddag enkel gezonde tussendoortjes gegeten worden. Maar sommige kinderen aten dan helemaal niks. Om daar verandering in te brengen, zijn we vorig schooljaar voor 10 weken in het project gestapt, en de resultaten overtreffen onze verwachtingen. De kinderen hebben een grote variatie aan groenten en fruit ontdekt. We nemen dit schooljaar dus zeker opnieuw deel”,

An Biets, directrice van kleuterschool De Bron in Budingen.

SDG Champion

Naast het feit dat Fruit At Work de leveringen volledig gratis maakt en de scholen daarbij van a tot z ontzorgt op het vlak van administratie, kiezen heel wat scholen overal in Vlaanderen voor nog een andere belangrijke reden voor het Limburgse familiebedrijf. In 2022 erkenden de Verenigde Naties en Voka - Kamer van Koophandel Fruit At Work officieel als boegbeeld op het vlak van duurzaam ondernemen met het UNITAR-certificaat ‘SDG Champion’. Sinds 2017 is Fruit At Work bovendien als enige speler op de Belgische markt Fairtrade-gecertificeerd.

“Niet alleen gelijkheid, maar ook duurzaamheid is een belangrijke pijler in onze bedrijfsfilosofie. Zo focussen we op 100% CO2-vrij transport in de binnensteden en trekken we resoluut de kaart van de korte keten. We betrekken ook de lokale boeren – met wie we al jarenlang nauw samenwerken - bij het Oog voor Lekkersproject. Wij betalen hen een eerlijke prijs én het fruit komt rechtstreeks van het veld in de brooddoos van de kinderen terecht. Zo blijft niemand met een bittere nasmaak achter”, zegt Youri Aerts, general manager bij Fruit At Work.

Scholen kunnen nog tot 30/09/2023 intekenen voor de 100% gratis levering van fruit via www.fruitatwork.eu/oog-voor-lekkers.*

*Actie geldig totdat de kaap van 50.000 leerlingen bereikt is.

Over Fruit At Work

Fruit At Work werd in 2008 opgericht door de broers Youri,Yannick en Nico Aerts met als doel de gezondheid van werknemers te stimuleren door kwaliteitsvol fruit op een zo duurzaam mogelijke manier te leveren aan intussen meer dan 3.000 bedrijven.

Maatschappelijk verantwoord en ethisch ondernemen, met grote aandacht voor duurzaamheid, staat daarbij centraal. In 2022 erkenden de Verenigde Naties & Voka - Kamer van Koophandel Fruit At Work officieel als SDG Champion.

Sinds 2017 is Fruit At Work ook Fairtrade-gecertificeerd en sinds 2015 onafgebroken biogecertificeerd. Het bedrijf stond ook mee aan de wieg van het label Boervriendelijk, dat Vlaamse telers een garantie van eerlijke prijzen geeft