Fair Trade International SDG's Boervriendelijk Prix Juste Producteur

Fruit At Work uitgeroepen tot SDG Ambassador

Zonhoven, 18 oktober 2023 - Fruit At Work, de Belgische pionier in fruitleveringen, is als allereerste bedrijf in zijn sector tot SDG Ambassador uitgeroepen door UNITAR, het trainings- en onderzoekscentrum van de VN, en haar lokale trainingshub in België, Cifal Flanders. De ultieme bekroning van de jarenlange duurzaamheidsinspanningen van het Limburgse familiebedrijf.

Om als een van de eerste vier Belgische ondernemingen ooit de titel van SDG Ambassador in de wacht te slepen, nam Fruit At Work deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO), waarin bedrijven duurzaamheidsacties ondernemen die gekoppeld zijn aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. SDG Ambassador is het hoogst haalbare niveau in dit traject (het duurt 3 jaar om SDG Pioneer te worden, vervolgens 2 jaar om het Champion-level te bereiken en dan nog eens 2 jaar om tot Ambassador te worden uitgeroepen).

Een SDG Ambassador moet onder meer bewezen inspanningen leveren op het vlak van due diligence, mensenrechten, rapportering en CO2-reductie. “Met ons Due diligencebeleid en -aanpak verdienden we veel respect bij de jury. Fruit At Work investeert veel tijd en energie in het aftoetsen van de theorie aan de praktijk. Hoe lang werken mensen echt? Welk loon ontvangen ze daarvoor? Hoe zijn de leef- en werkomstandigheden?”, legt Yannick Aerts uit, co-CEO van Fruit At Work.

Unanieme beslissing

“We zijn dan ook heel trots op de unanieme beslissing van de jury om ons tot SDG Ambassador te kronen. Het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken loofde onze duurzaamheidsrapportage, die we uitvoerden volgens de CSRD-richtlijn. Die verplicht Europese ondernemingen om alle relevante ESG-thema’s (Environment, Social, Governance) transparant en gedetailleerd in kaart te brengen. Als kmo hoeven wij eigenlijk die richtlijn niet te volgen, maar we willen het goede voorbeeld geven en aantonen dat wanneer een kmo écht een verschil wil maken, het kan”, aldus nog Yannick Aerts.

Odoo + afbeelding en tekst

Fruit At Work is lang niet aan zijn proefstuk toe op het vlak van duurzaamheid. In 2022 erkenden de Verenigde Naties en Voka - Kamer van Koophandel het bedrijf officieel als boegbeeld op het vlak van duurzaam ondernemen, met het UNITAR-certificaat ‘SDG Champion’. Sinds 2017 is Fruit At Work ook als enige speler op de Belgische markt Fairtrade-gecertificeerd. En de fruitleverancier stond mee aan de wieg van het label Prix Juste Producteur, dat Belgische boeren eerlijke prijzen garandeert. De officiële SDG Ambassador-uitreiking vindt plaats tijdens de Voka Dag Duurzaam Ondernemen in Brussel, op 26 oktober 2023. Fruit At Work CEO Yannick Aerts zal die dag ook aantreden als keynote spreker.

Over Fruit At Work

Fruit At Work werd in 2008 opgericht door de broers Youri,Yannick en Nico Aerts met als doel de gezondheid van werknemers te stimuleren door kwaliteitsvol fruit op een zo duurzaam mogelijke manier te leveren aan intussen meer dan 3.000 bedrijven.

 Maatschappelijk verantwoord en ethisch ondernemen, met grote aandacht voor duurzaamheid, staat daarbij centraal. In 2022 erkenden de Verenigde Naties & Voka - Kamer van Koophandel Fruit At Work officieel als SDG Champion. 

Sinds 2017 is Fruit At Work ook Fairtrade-gecertificeerd en sinds 2015 onafgebroken biogecertificeerd. Het bedrijf stond ook mee aan de wieg van het label Boervriendelijk, dat Vlaamse telers een garantie van eerlijke prijzen geeft.